vrijdag 30 juli 2010

Nacht der Vulkane

Zo, over een half uurtje vertrekt mijn (rechtstreekse) ICE van Eindhoven naar Köln, vanwaar ik samen met Nik naar Mendig zal reizen om daar het MEGA Event "Nacht der Vulkane" bij te wonen.
Ik ben er de afgelopen dagen achter gekomen dat ik het al druk genoeg had zonder me bezig te houden met het schrijven van blogs en het uploaden van kaartjes, maar wellicht lukt dat volgende week nog als ik in Valkenburg op de camping internet aan de praat kan krijgen :-)
Mocht dat niet lukken wens ik iedereen een fijne vakantie, en eind augustus ben ik weer terug!

woensdag 21 juli 2010

Oost west, thuis best...

Heb al even niks meer van me laten horen, en dat komt voornamelijk door het feit dat ik het best druk heb en ik over ruim een week alweer op vakantie ga voor 3 aan elkaar vastgeplakte "vakanties". Om te beginnen ga ik een paar dagen naar de Eifel met Nik (die ik in Ulm heb ontmoet), waar we een (mega) event gaan bezoeken dat hopelijk net zo geslaagd wordt als in Ulm. Aansluitend ga ik door naar Valkenburg waar we een weekje met de familie op een camping staan.
Een paar dagen eerder ga ik even naar huis, om vervolgens m'n spullen in te pakken voor de laatste grote reis voor ik ga studeren.
De doelstelling is zoveel mogelijk ministaatjes te bezoeken in één vakantie, en daarnaast is de reis vooral gericht op Italië, omdat dat een mooi land is ;-)
Ik heb uiteraard weer een interrail, deze keer voor 10 dagen in een periode van 20 dagen. Ik post binnenkort nog wel wat over de uiteindelijke route!

maandag 5 juli 2010

16 Bundesländer - Mission accomplished

Tevreden kan ik terug kijken op een leuke en zeer afwisselende reis door Duitsland. De doelstelling om in elke deelstaat minstens één cache te doen lijkt ruimschoots gehaald, met meer dan 200 caches in de hele vakantie. Naast het MEGA event in Ulm zaten daar nog wat hoogtepunten tussen:
Deze wherigo in Schwerin, wat sowieso een hele mooie stad bleek te zijn, dat had ik niet verwacht.
Deze traditional in Berlijn, met de... spannendste muggles die ik ooit heb gehad xD
M'n 14ooste cache in Magdeburg, een top-wherigo bij de Grüne Zitadelle (heel gaaf gebouw)
En tot slot dit event, dat ik bezocht toen ik net terug was in Nederland.
En nu is het uitkijken naar de volgende interrail tour ;-)

dinsdag 29 juni 2010

In Ulm, um Ulm und um Ulm herum

Zo, terug van mijn (geslaagde) 16-Bundeländer-Tour, dus tijd om even wat bij te werken.
Eerste doel van mijn vakantie was uiteraard het MEGA event in Ulm, dat nog leuker werd dan ik al verwacht had. Dat begon al op vrijdagavond, toen ik na een lange dag cachen even na middernacht terug kwam op m'n kamer, waar mijn beide kamergenoten ook cachers bleken te zijn.
Samen met Martin en Nik uit Wuppertal heb ik vervolgens de hele zaterdag en halve zondag caches gedaan, en niet zomaar caches: Ulm bestond uit stuk voor stuk kwalitief supercaches. Van de drie caches op de Münster tot de multi "150 Jahre Bundesfestung" (zonder twijfel de grootste cache die ik ooit heb gevonden), het waren allemaal prachtige caches.
In totaal heb ik over de hele vakantie gezien 245 caches gelogd, en aangezien ik meer te doen heb zal het nog wel even duren alvorens die allemaal op de site gelogd zijn. Ik heb in ieder geval genoten en enorm veel gezien.

dinsdag 15 juni 2010

Bepakt en bezakt

Nog een paar tips voor wie in mijn voetsporen wil treden... Allereerst: begin op tijd met inpakken (je zou toch denken dat ik eens iets van mezelf kan gaan leren)... maar vooral (en dat is iets wat ik zelf wél doe):
Maak een lijstje met alles wat je mee neemt. Ga tijdens je reis na wat je nu eigenlijk daadwerkelijk gebruikt heb, bedenk wat je eigenlijk voor niks hebt meegenomen en schrap dat van je lijstje. Zo krijg je de meest zinvolle indeling van je tas ;-)
Nu ga ik snel de laatste dingen inpakken, want morgenochtend om 7 uur staat het vertrek gepland.
Ik heb nog geen idee of ik op reis iets kan bloggen, maar ga er vooral niet van uit zou ik zeggen :-)

maandag 7 juni 2010

Hotels, campings, kartonnen dozen...

Voor wie alleen of met enkele anderen door Europa gaat reizen en niet al te veel geld uit wil geven zijn er eigenlijk 2 serieuze opties om te overnachten. De goedkoopste variant is de tent. Op een camping kun je voor een paar euro per nacht slapen en het is gegarandeerd de manier om het minste geld uit te geven. Dit betekent wel dat je je hele vakantie met een tent op je (toch al behoorlijk zware) rugtas rond moet rondlopen. Daarnaast ben ik geen fan van kamperen, omdat ik de ervaring heb dat alles zeiknat is naar een paar dagen regen, en de nachten zelden comfortabel zijn.

De andere mogelijkheid is de optie die ik iedereen van harte aan kan bevelen: de jeugdherberg (hoewel de naam niet helemaal de lading dekt). HiHostel is de internationale jeugdherbergorganisatie die jeugdherbergen van elk land bij elkaar brengt. Op één website, www.hihostel.com, kun je alle hostels boeken. In bijna alle leuke steden die het bezoeken waard zijn is wel een hihostel te vinden (in Eindhoven bijvoorbeeld niet)

Wie echt goedkoop uit wil zijn moet Esperanto leren spreken (ik heb het een aantal jaren geleden geprobeerd). Over de hele wereld bieden mensen die Esperanto spreken gratis overnachtingen aan andere Esperantisten aan. Zie dit voor begrijpelijke informatie en dit voor alles over de Pasporta Servo.

dinsdag 1 juni 2010

16 deelstaten, 16 tarieven...

Treinreizen in Duitsland is -qua tarieven althans- nog ingewikkelder dan in Nederland. Waar wij op weg zijn naar een systeem met pasjes in de vorm van de nooit falende en zeer betrouwbare ov chipkaart kun je in Duitsland zoveel verschillende tarieven kiezen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het voordeel is wel dat als je eenmaal weet wat het voordeligste is je ook behoorlijk goedkoop kunt reizen.

I: Normalpreis. De normale prijs voor een kaartje zoals we die ook in Nederland berekenen. In Duitsland over het algemeen echter erg duur omdat het over lange afstanden gaat. Normalpreis kun je het best alleen gebruiken als je geld zat hebt en een flexibel kaartje wil hebben waarmee je elke willekeurige trein kunt nemen (wat weer niet op gaat als je een zitplaats wil reserveren...)

II: Sparpreis. Bijzonder aan deze tariefberekening is dat hij variabel is. Een kaartje met Sparpreis is namelijk gebonden aan een bepaalde trein. De ideale manier om mensen te spreiden dus. Hoe vroeger je boekt, des te gunstiger is je kaartje. De minimale prijs is 19 euro voor afstanden tot 100 kilometer en 29 euro voor alles daarboven. Sparpreis levert wel vreemde situaties op; zo kan het voorkomen dat een enkeltje Köln-München om 12.00 uur 29 euro kost, en hetzelfde enkeltje voor de trein van 13.00 uur 89 euro kost.

III: Ländertickets. Bij korte(re) stukjes binnen één deelstaat zijn Ländertickets vaak een uitkomst, zeker als je met een groep tot 5 personen reist. Voor een prijs die per deelstaat anders (rond de 30 euro) is kun je (met 5 personen) een hele dag lang alle regionale treinen in en uitstappen. Het grote voordeel is dat deze kaart een stuk flexibeler is dan Sparpreis en je niet aan treinen vast zit. Het nadeel is dat een Länderticket slechts een Bundesland geldig is.

IV: Schönes Wochende Ticket. Net als Länderticket alleen in regionale treinen geldig, maar dan door heel Duitsland. Zoals de naam al doet vermoeden alleen geldig in het weekend. Prijs is 39 euro, en ook hier geldig voor groepen t/m 5 personen.

V: Verkehrsverbund tarif. Elke deelstaat is opgedeeld in kleine "Verkehrsverbünde" die per regio al het openbaar vervoer regelen. Voor korte stukjes met de trein binnen één verkehrsverbund betaal je altijd het tarief van het verkehrsverbund dat zowel in de trein als de bus geldig is.

VI: Interrail. Tijdens mijn reis maak ik ook gebruik van een interrail, om de simpele reden dat je volle flexibiliteit hebt en het in sommige gevalleen goedkoper is voor mij dan één van de bovenstaande opties. Een gewone 5-in-10 dagen interrail is geldig in heel Europa en kost 159 euro, omgerekend dus niet meer dan 31,80 per dag. Een 5 dagenpas is (per dag) zelfs goedkoper dan een one-country pas.

Het is dus een kwestie van puzzelen om een zo voordelig mogelijk reisje te boeken.
En als je goed genoeg zoekt op de site van de DB kom je ongetwijfeld nog andere aanbiedingen tegen die voordeliger zijn dan de hierboven genoemde mogelijkheden...

vrijdag 28 mei 2010

Nachttrein-perikelen

Het voordeel van het nemen van nachttreinen heb ik al uitgelegd, maar er zijn ook een aantal nadelen, zoals gisteren maar al te duidelijk werd. Bij het interrailen probeer ik van tevoren zo min mogelijk vast te leggen. Ik houd van wat vrijheid en heb enerzijds een strak programma waar ik me precies aan moet houden, maar heb tegelijk nog wel de mogelijkheid om tijdens het reizen nog uit verschillende treinen te kiezen. Zo weet ik van tevoren meestal niet hoe lang ik in een bepaalde stad kan blijven, en het is best praktisch om dat ter plekke pas te bedenken.
Zonder te reserveren kan ik vrijwel alle treinen nemen die ik wil nemen, behalve de nachttreinen. Het boeken van mijn interrail gaat dus samen met het reserveren van een lijst nachttreinen. Dat deed ik gisteren voor mijn tweede reis die in augustus gaat plaatsvinden


Normaal gesproken kun je voor een euro of 20 een couchette reserveren, dat is een ligplek in een hok waar 6 personen in passen. Dat is niet duur en in de meeste gevallen goedkoper dan een jeugdherberg.
Nu werd ik gistermiddag opgebeld dat voor de nachttrein Barcelona-Milaan, waar ik in mijn tweede reis gebruik van ga maken, enkel echte bedden beschikbaar zijn. Het blijkt de dure hoteltrein te zijn die er meer rijden tussen Frankrijk en Spanje. Het nadeel van mijn planning gebaseerd op nachttreinen is dat er geen alternatieven zijn en ik dus verplicht gebruik moet gaan maken van dit bed voor 73 euri (bijna 4 keer zoveel als een couchette dus, maar inclusief ontbijt, hoop ik). De rest van de nachttreinen bleken geen problemen op te leveren.

O ja, een couchette is trouwens enorm aan te bevelen boven een stoel. Ik heb eens één nacht van Praag naar Duisburg in een hokje gezeten met 6 personen tegen elkaar aan gepropt, en de hele nacht geen oog dicht gedaan en voornamelijk muziek geluisterd. Sindsdien neem ik standaard een couchette voor welke nachttrein dan ook ;-)

woensdag 26 mei 2010

Nog 3 weken tot de eerste interrail

Nog maar 3 weken te gaan tot de eerste reis die ik dit jaar ga maken, dus dat leek me een mooi moment om een blog te beginnen. Na in 2008 voor de eerste keer met interrail door Europa te zijn gereisd ben ik in 2009 nogmaals gegaan, en dat jaar voor het eerst in m'n eentje.
Het is me goed bevallen, ik heb ontzettend veel gezien en je legt onderweg meer contacten dan je denkt. Sinds mei 2008 ben ik bovendien enthousiast geocacher, wat inhoudt dat ik met een gps-apparaat op zoek ga naar "schatten" in de vorm van verstopte kistjes of doosjes van fotorolletjes. Het is een zeer verslavende hobby die je bijna altijd naar plekken brengt waar je anders nooit heen gegaan zou zijn.
Mijn eerste reis zal dit jaar naar Duitsland gaan, en om de een of andere reden leek het me een leuke uitdaging om alle Duitse "Bundesländer" in één reis te bezoeken.
Dat ziet er als volgt uit:
Iemand die nooit met de trein reist vindt dat misschien niet een al te logische route, maar het toevoegen van een nachttrein betekent een hoop winst in reistijd en bovendien vind ik dat 1 van de charmes van reizen per trein: je stapt 's avonds de trein in, en de ochtend er na sta je aan de andere kant van het land.
Op deze blog zal ik blijven vertellen over de voorbereidingen en reacties op mijn reizen, en wie weet kan ik zelfs als ik op reis ben eens een berichtje posten.